Eurovision-tårta!

tårta1

Jaha, då var det dags att posta mitt första inlägg- vad spännande! Och redan från start bryter jag min egen regel om att lägga in ett s.k. ”exotiskt recept”. Men denna kanske kan gå under kategorin ”USA”?

Min kära mamma önskade en tårta med kaffe och choklad, och då fick det bli Roy Fares ”Espresso cake” ur boken ”United states of Cakes”. Fast med ett par mindre modifieringar. Den blev jättegod och saftig. Helt klart värdig final i ESC!

Jag tog några bilder på insidan av tårtan också, men då jag än så länge är nybörjare på det här med foto så höll de tyvärr inte måttet. Får helt enkelt göra om tårtan och ta revansch!

 Tårtbottnar:

Ugn: 150 grader, varmluftsfunktion

Gräddningstid: ca 35-40 min

Ca 16 bitar

Det behövs 4 tårtformar, ca 20 cm diameter, smorda och mjölade. (Jag brukar dessutom täcka bottnarna med bakplåtspapper). Jag gräddade alla fyra tårtbottnarna samtidigt.

  • 330 g vetemjöl
  • 510 g strösocker
  • 125 g kakao av bra kvalitet
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 st (160g) ägg, rumsvarma
  • 450 g (4 1/2 dl) mjölk 3,5%, rumsvarm
  • 1 dl vegetabilisk olja (jag använde neutral matolja)
  • 350  g (3 1/2 dl) hett starkt bryggkaffe (jag gjorde dubbelt så stark som man normalt         brukar dricka)

Sikta samman vetemjöl, socker, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke. I en annan bunke vispar du ihop ägg med olja och har därefter i mjölken.

Vänd försiktigt ner mjölblandningen och kaffet i omgångar.

Fördela smeten i formarna. Väg de gärna för att vara säker på att alla bottnar gräddas samtidigt och blir jämntjocka. Grädda ca 35 min. Prova med sticka för att se om de är klara.

Låt kallna i formen helt innan du tar ut de ur formarna. (Bottnarna håller sig saftiga ett par dagar om de förvaras i plastpåsar. Går även utmärkt att frysa in och tina upp i rumstemperatur).

Kaffesmörkräm (fyllning):

  • 200 g 70% choklad av bra kvalitet (jag använde Valrhona)
  • 400 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 2 1/2 tsk vaniljsocker
  • 4 st (150g) äggvitor
  • 220 g strösocker
  • 1 nypa salt
  • ljummen espresso.  Jag gjorde starkt pulverkaffe som jag lät svalna och sedan droppade i teskedsvis till önskad smak. Det blev ca 5-6 tsk.

Här är det viktigt att alla ingredienser håller samma temperatur! För kallt- då skär sig krämen. För varmt- då är det risk att smöret smälter.

Hacka och smält chokladen över vattenbad och låt svalna.

Vispa samman äggvitor , salt och socker över vattenbad tills sockret har löst upp sig helt, och äggvitorna är vita och krämiga. Ta bort från spisen och vispa sedan i maskin tills de svalnat helt (annars smälter smöret).

I en annan bunke vispa smör och vaniljsocker fluffigt och vitt ett par minuter.

Vispa på medelhastighet och ha i smör och choklad i små mängder i omgångar. Tillsätt rumstempererad kaffe efter smak. (Var försiktig bara så att inte krämen blir för lös).

Marshmallowsmörkräm (täcker tårtan):

  • 250 g osaltat smör
  • 120 g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 210 g marshmallow fluff (jag köpte min på ICA Maxi)
  • pasta-färg (kan uteslutas). Använd inte karamellfärg  (i alla fall ingen större mängd) då krämen riskerar bli för lös.

Vispa samman smör, florsocker och vaniljsocker. Lägg i marshmallow fluff i omgångar och fortsätt vispa tills allt är blandat och slätt. Färga i valfri färg.

Garnering:

  • Valfritt strössel

Montering:

Skär och jämna till ovansidan på tårtbottnarna. Fördela chokladsmörkrämen på 3 tårtbottnar. Om du tycker att krämen är för mjuk och svårarbetad, kan du stryka på ett lager och sedan lägga in i frysen några minuter tills det stelnat. Upprepa med resterande tårtbottnar.

När de 3 tårtbottnarna är täckta med chokladkräm, lägg på den fjärde botten och låt vila i frysen ca 10 minuter. Detta gör att det kommer att vara lättare att täcka tårtan med marshmallow-smörkrämen.

Ta ut ur frysen och täck med ett tunt lager marshmallowkräm så att alla smulor kapslas in. Lägg i frysen 5-10 min innan du gör en andra täckning med smörkräm. Jämna till och dekorera. Låt stelna i kylskåp några timmar innan den skärs upp.

Förvaras i kylskåp (upp till några dagar) och tas fram 30 min innan servering. Kan med fördel bakas i förväg, jag tyckte att tårtan t.o.m var godare dagen efter!

Förbättringspotential: 

Man skulle kunna minska på mängden chokladsmörkräm och öka mängden marshmallowkräm. På så vis kan man skapa en yttre ring av marshmallowkräm på varje botten, och fylla insidan av ringen med chokladsmörkräm. Då riskerar man inte att chokladkrämen rinner ut och blandar sig med marshmallowkrämen som skall täcka tårtan. Jag provar detta nästa gång så kan jag återkomma med resultat!