Världens godaste Kladdkakstårta!

DSC00105

Älskar du, liksom jag, chokladkladdkakor men har svårt för att välja ut favoriten? Då måste du definitivt prova den här tårtan! Här har du en härlig trio i tårt-form bestående av en kladdkaka med mörk choklad, en med nutella och en med vitchoklad och citron. Toppa detta med lätt syrliga hallon och granatäppelkärnor som bryter av mot det söta och du hamnar i himmelriket på jorden, jag lovar! 😀

Ugn: 200 grader, över- och undervärme (för alla tre kladdkakor).
Börja kontrollera kladdkakorna ett par minuter innan utsatt gräddningstid då olika ugnar ger olika effekt! 

Garnering:

  • Hallongrädde: 4 dl vispgrädde, 120 g färska hallon, 1 tsk vaniljsocker
  • färska hallon och granatäppelkärnor från 1-2 granatäpplen

Kladdkaka med mörk choklad:

Gräddningstid: ca 10 minuter

  • 110 g 60-70% choklad av bra kvalitet
  • 100 g saltat smör
  • 2 st ägg
  • 130 g strösocker
  • 15 g vetemjöl
  • en nypa salt

Fäst bakplåtspapper i botten på en springform 24 cm i diameter. Därefter smörj och mjöla formen, inklusive bakplåtspappret.

Smält smör i en katsrull. Bryt ner chokladen i smöret och låt allt smälta ihop.

Vispa ägg och socker lite snabbt. Sikta ner vetemjöl och blanda med slickepott. Häll i chokladsmöret samt en nypa salt och blanda väl.

Häll i den smorda formen, slå den lätt några gånger mot bordet för att slå ur luftbubblor och grädda därefter i mitten av ugnen.

Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp på galler (låt bakplåtspappret sitta kvar undertill så länge). När kakan är kall ställ den en stund i frysen för att bli hård.

Kladdkaka med nutella:

Gräddningstid: ca 12 minuter

  • 210 g Nutella
  • 3 st ägg
  • 23 g vetemjöl
  • 110 g saltat smör

Fäst bakplåtspapper i botten på en springform 24 cm i diameter. Smörj och mjöla formen, inklusive bakplåtspappret.

Smält smör i en katsrull. Blanda ner Nutella i smöret och låt allt smälta ihop.

Vispa ägg lite snabbt. Sikta ner vetemjöl och blanda med slickepott. Ha i nutellasmöret och blanda väl.

Häll i den smorda formen, slå den lätt några gånger mot bordet för att slå ur luftbubblor och grädda därefter i mitten av ugnen.

Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp på galler (låt bakplåtspappret sitta kvar undertill så länge). När kakan är kall ställ den en stund i frysen för att bli hård.

Kladdkaka med citron och vit choklad:

Gräddningstid: ca 6 minuter

  • 65 g saltat smör
  • ca 1 1/2 st (85 g) ägg
  • 65 g strösocker
  • 2/3 tsk vaniljsocker
  • citronskal från 1/2 citron (1 tsk)
  • 100 g vetemjöl
  • 70 g vit choklad

Fäst bakplåtspapper i botten på en springform 24 cm i diameter. Därefter smörj och mjöla formen, inklusive bakplåtspappret.

Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i smöret och låt alltsammans smälta ihop.

Riv citronskal fint och lägg i smöret.

Vispa ägg, vaniljsocker och socker pösigt några minuter med elvisp. Sikta i vetemjöl och blanda med slickepott. Ha i chokladsmöret och blanda väl. 

Häll i den smorda formen, slå den lätt några gånger mot bordet för att slå ur luftbubblor och grädda därefter i mitten av ugnen.

Låt kakan svalna i formen innan den stjälps upp på galler (låt bakplåtspappret sitta kvar undertill så länge). När kakan är kall ställ den en stund i frysen för att bli hård.

Montering:

Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret hårt. Dela 120 g hallon i större bitar och rör ner de försiktigt.

Lägg bottnarna ovanpå varandra i den ordning du önskar. Jämna till sidorna och översta kladdkakan med en kniv. Låt tina lite.

DSC00014

Dekorera med grädde, hela färska hallon och granatäpplekärnor.

Låt tina i kylskåp helt innan servering.

Njuuuut! 😀

DSC00078DSC00034DSC00104DSC00050DSC00040DSC00103DSC00078DSC00116DSC00070

12 reaktioner på ”Världens godaste Kladdkakstårta!

    1. Hej Helena! Jag har ingen jättestor erfarenhet av glutenfri bakning, tyvärr. Kanske kan någon läsare ge lite mer tips och råd? Jag tror i alla fall att det ska gå om man ersätter mjölet mot ett glutenfritt alternativ. Är dock osäker på huruvida man behöver ändra kvantiteterna? Och tänk också på att kolla innehållsdeklarationen på chokladen och nutellan så att de inte innehåller spår av gluten (förekommer ibland, tyvärr). Hälsningar Sabina

      Gilla

      1. Har inte testat denna (än 😊) men jag har med framgång tidigare bakåt kladdkaka med glutenfritt mjöl. Bara bytt ut rakt av. Fick dock gräddas något längre i min ugn i alla fall 😊

        Gilla

      2. Tack, får helt enkelt prova mig fram. ”Vanlig” kladdkaka brukar funka att baka med glutenfritt mjöl.

        Gilla

  1. Hej. Ska baka denna imorgon o bjuda på jobbet.
    Hur förvandlar jag alla gram då jag inte har ngn våg?!
    Med vänlig hälsning, Annelie

    Gilla

  2. Hej! Jag måste testa denna, men jag undrar bara om det verkligen stämmer att det bara ska vara 15g och 63g vetemjöl i två av kladdkakorna? Kändes väldigt lite!

    Gilla

Lämna en kommentar