Supergoda vegoburgare på gulbetor

DSC02454

Jag älskar verkligen vegetarisk mat, och de här burgarna är en riktig höjdare! De går ganska fort att göra, mättar bra och är härligt fräscha! En bra omväxling till vanliga nöt-burgare. 😉

4 personer

Vegoburgare:

  • 430 g (ca 8 st) gulbetor, råa
  • 180 g naturell halloumi
  • 230 g avrunna kikärtor, konserverade
  • 1 msk olja
  • färsk persilja
  • 2 krm curry
  • 1 tsk soja
  • salt och peppar
  • 2 st ägg, lättvispade
  • 2 tsk mjöl
  • mjöl till panering
  • olja till stekning

Skala och riv gulbetorna grovt på rivjärn. Skär halloumin i mindre bitar och hacka persiljan.

Lägg gulbetor, halloumi, persilja, sköljda och avrunna kikärtor, ägg, soja, curry, olja, och mjöl i en matberedare och kör tills allting är bra blandat och bildat en pasta.

Hetta upp 1- 1 1/2 cm olja i en stekpanna. Ta en liten del av smeten och provstek. Smaka av och ev justera med mer kryddor eller persilja.

Ta upp 1/4 av smeten och forma till en boll. Rulla runt den försiktigt i mjöl och platta sedan till den som en hamburagre, ett par cm tjock och med en diameter lika stor som hamburgerbrödet.

Stek några minuter på varje sida, tills burgaren fått färg och är genomstekt. Låt droppa av på hushållspapper.

Upprepa med ytterligare 3 st burgare.

Dressing:

  • 2 dl gräddfil
  • 2-4 tsk mano chutney
  • färsk riven muskot
  • salt och peppar

Blanda ihop samtliga ingredienser. Smaka av och lägg till ev mer chutney, salt, peppar eller muskot.

Tillbehör:

  • tomat, skivad
  • rödlök, skivad
  • avocado, skivad
  • salladsblad
  • hamburgerbröd (allra godast är det med hembakat, se recept här på världens godaste hamburgerbröd).

Lägg dressing på understa brödet, sedan salladsblad, burgare, dressing och toppa med skivad tomat, avocado och rödlök. Lägg på översta brödet och njut! 😀

DSC02461

DSC02459

Lämna en kommentar