Gnocchi med Salsiccia och brynt smör

dsc02843

Gnocchi är ett av de bästa maträtterna jag vet! Man har oftast alla nödvändiga ingredienser hemma och man kan variera rätten till oändlighet. Och resultatet blir alltid gott! 😀 Man behöver inte krångla till det; hemmagjorda gnocchi med lite brynt smör och parmesanost skapar en fantastisk smakupplevelse! Men just det här receptet är gjort på brynt smör, dragon, rosmarin och några härliga Salsiccia-korvar. Mmmmmm….. 😀

För att se recept på Gnocchi med pesto klicka här. Där kan du även läsa lite om gnocchins historia! 🙂

4-5 portioner

  • gnocchi enl.recept nedan
  • 3 st färska Salsiccia-korvar (ca 360 g)
  • 125 g smör, osaltat
  • färsk dragon
  • färsk rosmarin
  • peppar

Gnocchi: (receptet är taget från boken ”Allt om matlagning”. Men i boken fanns även 1 msk olja angivet, vilket jag uteslutit).

  • 800 g oskalad fast potatis (eller 600 g skalad och kokad fast potatis)
  • 150 g vetemjöl
  • 120 g durumvetemjöl
  • 1 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa färskriven muskot

Skala potatisen, skär den i större bitar och koka den mjuk (men den ska inte smulas sönder). Det går jättebra att använda överbliven kokt potatis om man skulle ha det.
Låt potatisen kallna innan användning (och allra helst ska den ha stått och vilat i kylskåp ett par timmar).

Pressa potatisen i potatispress eller riv den grovt på rivjärn. Strö ut den över bakbordet och häll över mjöl, ägg, salt och muskot.

Arbeta ihop till en deg. Skär ut bitar och forma till långa längder, ca 1 cm tjocka. Skär sedan ut 1,5-2 cm långa bitar.

dsc02821

Koka upp vatten med salt och förbered ett iskallt vattenbad i en annan kastrull.

Vrid ner värmen så att vattnet i kastrullen sjuder, och sjud några gnocchi i taget. Plocka upp de med hålslev är de flutit upp till ytan och lägg de snabbt i vattenbadet så att tillagningsprocessen avstannar. Plocka upp de ur det kalla vattenbadet och lägg de på en djup tallrik.

Upprepa tills all deg är använd och ställ gnocchin åt sidan.

Lägg smöret i en kastrull tillsammans med bladen från några kvistar dragon och rosmarin. Värm upp på medelvärme och under ständig omrörning. Fortsätt vispa tills smöret blir brynt, dvs fått en nötig karaktär och brun färg. Smaka av  Häll i en skål och ställ åt sidan.

Skiva korven i cm-tjocka skivor. Stek de på varje sida tills de fått fin färg. Häll på gnocchin och krydd-smöret och bryn alltsammans några minuter. Var försiktig när du rör runt så att inte gnocchin går sönder.

Dekorera med några färska kryddblad och peppar. Serverande rykande varm!

Tips! Gnocchi-degen kan förvaras i plas

dsc02834dsc02846

Lämna en kommentar