Grissini med parmesan, timjan och chipotle

DSC02554

Grissini är italienska krispiga, långa brödpinnar som oftast äts som aptitretare eller som förrätt till olika dipsåser och små tilltugg. Man kan lämna degen som den är eller smaksätta den med kryddor, ostar, parmaskinka, flingsalt eller annat som man kan komma på.

Brödpinnen uppfanns på 1600-talet av en kocken Antonio Brunero, som jobbade för italiens dåvarande hertig, Vittorio Amedeo II.

På den tiden åts det lokala Piedmont-brödet vid namn ghersa, vilket var som en lång baguette med en mjuk och degig insida. Det sägs att unge hertig Vittorio ofta fick problem med matsmältningen av brödet, varför hovets läkare Don Baldo di Lanzo beordrade kocken  till att skapa ett hårt och lättsmält bröd. Så kocken sträckte remsor av ghersa-deg och gräddade de krispiga. Vips så var grissinin född och hertigens matsmältningsproblem var ett minne blott!

Det sägs att hertigens spöke huserar i det gamla slottet och om man tittar noga kan man se att han håller en grissini i handen. 🙂

Ca 22 st

Tidsåtgång: 1 1/2 – 2 timmar

Ugn: 160 grader, varmluft

Gräddningstid: ca 20 minuter

  • 45 g smör
  • 170 g mjölk + ev någon tesked till om det skulle behövas
  • 360 g vetemjöl
  • 3/4 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 10 g färsk jäst
  • lite torkad timjan
  • lite chipotle chilipulver
  • ca 40 g riven parmesanost

Smält smöret och blanda med mjölk och honung. Värm upp till fingervarm (ca 33 grader) och lös upp jästen.

Blanda mjöl och salt i en bunke kopplad till hushållsassistent med degkrok.

Häll vätskan över mjölet och knåda tills det blir en boll, ca 10 minuter. Degen kommer att vara rätt stum i konsistens, men om den är smulig kan det behövas någon tesked mjölk till.

Låt jäsa övertäckt på varmt ställe 30 minuter. Förbered två bakplåtar med bakplåtspapper.

Häll ut degen på rent bakbord utan mjöl (degen borde inte vara klibbig vid det här laget). Mät upp 22-24 st lika stora degbitar (jag fick mina till att väga 25 g/st och det blev 22 st grissini).

Rulla varje degbit till en liten boll och med fingrarna rulla den till en 35 cm lång grissini. Lägg på bakplåtspapper och gör så med resterande bitar. Se till så att det är ett par mm mellan de så att de inte gräddas samman.

DSC02543

Pensla varje grissini med lite vatten och strö över parmesanost, timjan och chipotle chilipulver.

DSC02545

Grädda ca 20 minuter, eller tills de är hårda och fått lite färg.

Låt kallna på plåten. Förvara i försluten påse så att de håller sig krispiga.

DSC02552

 

 

Lämna en kommentar