Rökig, höstig pumpasoppa

DSC01341

Hösten är på ingång, vilket innebär att det finns att köpa många spännande höstfrukter och grönsaker i affärerna. Bland annat pumpor!

 

5-6 portioner

Tidsåtgång: 45-60 minuter

  • ca 1,3 kg röd hokkaidopumpa (eller annan söt och nötig matpumpa). 1,3 kg med skal och frön motsvarar ca 650 g rent pumpakött.
  • 90 g purjolök
  • 300 g (en stor) sötpotatis
  • 1 liter vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 lagerblad
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 6-7 dl mjölk
  • 4 krm smoked paprika krydda
  • chipotle chilipulver (eller annan rökig chilikrydda, efter smak)
  • salt och peppar
  • riven muskot
  • ev lite gurkmeja för färgens skull
  • smör eller olja till stekning

Skiva purjolöken fint och finhacka vitlöken. Stek i en stor kastrull i lite smör.

Skala potatisen och skär i cm-stora tärningar. Häll vatten i kastrullen och lägg i potatis, buljongtärning och lagerblad. Låt koka ca 5 minuter.

Dela pumpan. Gröp ur kärnorna med en matsked och skär bort skalet. Dela i cm-stora tärningar och häll i vattnet. Låt alltsammans koka tills potatisen och pumpan är helt mjuk, ca 15-20 minuter.

Plocka ur lagerbladet med en slev och stavmixa till en slät soppa.

Häll i mjölk och kryddor. Låt det koka upp på medelvärme.

Smaka av och servera rykande het!

 

Lämna en kommentar