Thai fish cakes med kokosris och söt chilisås

DSC02191

Man skulle kunna tro att fish cakes inte är en sådär jättespännande maträtt. Men ack så fel man har i så fall! De här runda munsbitarna är fulla av smak, och tillsammans med rostad kokos och söt chilisås blir det en riktig smakexplosion i munnen!

Det finns otroligt många olika typer av fish cakes där variationerna beror helt på vilket land man befinner sig i. Fish cakes har historiskt sett utgjort en stor och viktig del av kosten bland många länder som angränsar till stora hav. Man har oftast använt saltade torskfiskar men numera har det blivit allt vanligare med osaltade fiskar samt av andra sorter (såsom andra vita fiskar och laxfiskar).

Variationerna länder emellan består i olika tillagningssätt (friterade, stekta, kokta eller ugnsbakade), huruvida man använder sig av ägg eller inte, om de innehåller mjöl eller potatis eller inget av det, vilka andra ingredienser som ingår (exempelvis kryddor och örter, räkor, bacon etc).
I vissa länder äter man fish cakes i soppor eller med nudlar, medan man på andra håll i världen äter de mellan två brödskivor eller till potatismos.

Ja, precis som jag skrev tidigare- variationerna är oändliga! Och jag ska göra mitt bästa för att beta av de en efter en 😉 Men just det här receptet är på den thailändska varianten av fish cakes (eller Tod Mun Pla på thailändska).

Våga prova- det är jättegott! 😉

4-5 portioner

Söt chillisås:

  • 2 dl risvinäger
  • 110 g strösocker
  • 1 1/4 msk thai fisksås
  • 1 röd chilli (eller mer om du vill ha lite mer hetta)
  • knappt 1 st citrongräs

Koka upp risvinäger och strösocker. Låt sjuda ett par minuter.

Hacka chili och citrongräs och låt sjuda med ytterligare ca 7-8 minuter eller tills vinägersmaken försvunnit.

Blanda i fisksås och smaka av.

Låt svalna och häll sedan upp i små koppar eller liknande.

Fish cakes:

  • 430 g lax
  • 430 g vit fisk
  • 70 g salladsärtor, sockerärtor eller liknande
  • 1 1/2 msk thai fisksås
  • 1 msk ostronsås
  • 1 kruka färsk koriander
  • 100 g (2-3 st) äggvitor
  • 2 1/2 msk röd currypasta
  • 3 tsk kaffir limeblad
  • 1/2 – 1 röd chilipeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • salt och peppar
  • olja till fritering
  • kokt ris för 4-5 personer
  • 40 g kokosflingor

Rosta kokosflingorna i torr stekpanna tills de blir guldbruna. Häll i en skål och ställ åt sidan.

Skär fisken i bitar och kör i matberedare några sekunder. Finhacka sockerärtor, chilipeppar och koriander och lägg över fisken. Häll i fisksås, ostronsås, äggvitor, currypasta, limeblad, gurkmeja och peppar. Kör allting i matberedaren tills det blivit en slät pasta.

Provstek en fish cake i uppvärmd stekpanna med ca 2 cm olja. Smaka av och justera mängden salt, currypasta osv om det skulle behövas. Stek sedan samtliga fish cakes, ca 4-5 st åt gången. Låt droppa av på hushållspapper.

Servera tillsammans med ris, rostade kokosflingor och chilisås.

Smaklig måltid! 😀

DSC02191

DSC02196DSC02233

Lämna en kommentar