Potatisgratäng med italienska kycklingrullader

DSC01821

Jag älskar italienska smaker; soltorkade tomater, vitlök, basilika, parmaskinka, parmesanost… Allting gifter sig så bra med varandra oavsett vilket rätt man skapar. Så när man kombinerar lite italienskt med klassisk, krämig potatisgratäng kan resultatet inte bli annat är fantastiskt! 😉

Den första potatisgratängen tillagades den 12 juli 1788. Rätten serverades tillsammans med sparvar på en fest arrangerad av Hertigen av Clermont-Tonnerre i sydöstra Frankrike.

5 portioner

Potatisgratäng:

Ugn: 180 grader, varmluftsfunktion.

Gräddningstid: ca 45 minuter

  • 1,2 kg mjölig potatis
  • 1/2 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • färsk riven muskot
  • salt och peppar
  • 5 dl grädde
  • 130 g ost

Skala och skiva potatis och lök så tunt du kan.

Smörj en ugnssäker form med smör och fördela hälften av potatisen jämt. Strö över löken och de pressade vitlöksklyftorna jämt över potatisen. Riv muskot, salta och peppra.

Häll över halva mängden vispgrädde och strö sedan ut resten av potatisen. Salt, peppra och häll över resterande vispgrädde.

Fördela ut osten och grädda sedan i mitten av ugnen tills potatisen blivit mjuka och gratängen fått färg.

Kycklingrullader:

Ugn: 180 grader, varmluftsfunktion

Tillagningstid i ugn: ca 13 minuter

  • 600 g kycklingfiléer, tunt skivade (antingen färdigköpta eller skiva själv)
  • ca 180 g tunnskivad parmaskinka
  • 1 burk creme soltorkade tomater
  • några färska blad basilika
  • salt och peppar
  • smör till stekning

Om du inte köpt färdigskivade kycklingbröst så skär kycklingbrösten på längden i tunna skivor (3 skivor/ kycklingbröst).

Salta och peppra varje skiva och bred ut ett lager creme av soltorkade tomater på varje skiva (drygt 1 tsk). Lägg på ett par basilikablad och rulla ihop. Linda en skiva parmaskinka runt varje kycklingrulle och knyt fast med steksnöre.

DSC01769

Stek kycklingrullarna i smör tills de fått  färg runtom. Placera sedan i ugnssäker form och tillaga i ugn ca 13 minuter.

Servera tillsammans med potatisgratäng och sallad! 🙂

DSC01819DSC01802

Lämna en kommentar