Vatapá: Brasiliansk fisk- och räkgryta

DSC01380

Den här smakrika rätten kommer från Bahia; ett län beläget vid Brasiliens östkust. Det var här som den första europén, Pedro Álvares Cabral från Portugal, satte foten på 1500-talet och utnämnde landet som Portugisisk koloni.
Européerna försökte förslava urbefolkningen men när detta visade sig svårare än vad de först trodde började de istället att hämta människor från Afrika. 

Portugiserna, Brasilianarna och Afrikanerna gifte sig ofta med varandra, varför det skapades nya traditioner, inte minst inom matlagning.

Vatapá är på Yoruba (ett afrikanskt språk) och betyder ”en kryddstark skaldjurskräm”. Men maträtten hittas inte i Afrika vilket gör att man tror att den utvecklades i Brasilien.

Det finns många variationer men vissa ingredienser är ett måste: torrt bröd, kokosnötsmjölk, palmolja, hackade nötter och torkade räkor bör alltid ingå.

Maträtten kan göras tjock i konsistensen, nästan som en kräm, eller lite lösare och ”såsigare”.

Jag har för enkelhetens skull valt att försvenska min version av Vatapá, bl.a genom att ersätta de torkade räkorna med skaldjursbuljong och utesluta palmoljan helt.
Jag har även hoppat över att använda bröd då jag tycker om en såsigare konsistens. Men vill man göra maträtten lite tjockare kan man enkelt ha i lite ströbröd och låta det koka med mot slutet.

ca 5 portioner

Tidsåtgång: 1 timme 30 minuter

  • 2 schalottenlökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 konserver kokosnötsmjölk
  • några cm färsk ingefära, efter smak
  • 150 g naturella cashewnötter
  • 150 g mandel, skållad
  • 4 msk skaldjursfond (finns att köpa på flaska från Touch of Taste)
  • 450 g vitfisk (jag valde torskrygg)
  • 1 kg räkor med skal (eller ca 500 g utan skal)
  • limesaft, efter smak
  • ev lite gurkmeja för färgens skull
  • chilipulver
  • färsk koriander
  • ev några msk ströbröd om man vill ha tjockare konsistens
  • salt och peppar
  • kokat risk

Finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i lite smör.

Finhacka nötterna och låt steka med löken tills de blivit lite rostade.

Häll i kokosmjölk, skaldjursfond, riven ingefära, chilipulver, salt och peppar och låt alltsammans koka tills såsen tjocknat något och nötterna blivit mjuka, ca 15-20 minuter.

Skala räkor under tiden och lägg åt sidan.

Dela fisken i större bitar och låt sjuda ca 12 minuter tills den är genomkokt. Hacka koriander och blanda i. Häll ev i lite gurkmeja om du vill ha en gulare färg på grytan.

Blanda i räkor precis i slutet. Serveras tillsammans med ris.

Smaklig måltid! 😀

DSC01379

Lämna en kommentar