Mmmm… butter chicken…

DSC00362

Den som uppskattar indiska, kryddiga smaker kommer verkligen att tycka om den här rätten! Enligt min mening har den allt, och jag skulle faktiskt kunna äta av den varje dag utan att tröttna (typ). Ju mer man äter desto fler nya smaker upptäcker man!

Butter chicken (eller Murgh Makhani som den heter på hindi) tros vara den indiska rätt som är mest spridd i världen.
Rätten kom till på 1950-talet i Delhi, mer specifikt i en restaurang som hette Moti Mahal. Restaurangägaren Kundan Lal Gurjal hade lyckats bra med restaurangen som var känd för att servera smakrika tandoori-rätter (dvs mat som tillgas i speciella lerugnar). Kockarna på restaurangen brukade blanda ihop safter från marinader med tomat och smör och sedan slänga i tandoori-grillad kyckling. Det var så en av världens mest kända och älskade maträtter kom till. Det dröjde inte länge förrän ordet kom ut internationellt och rätten fick en global spridning.

Tidsåtgång: ca 1 1/2-2 timmar (eller mer beroende på hur länge man marinerar kycklingen)

4 portioner

Marinad:

  • 400 g färska kycklingfiléer
  • 1 1/2 msk citronsaft (från ca 1 liten citron)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk Garam masala spice mix (jag använde den från Santa Maria)
  • 2 krm ingefära pulver (eller motsvarande färsk)
  • smör att steka i

Sås:

  • 1 rödlök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 msk garam masala spice mix
  • 2 krm kanel
  • 2 krm ingefära pulver (eller motsvarande färsk)
  • 2 krm riven muskot
  • 2 st hela kryddnejlikor
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 300 g passerade tomater
  • 150 g turkisk yoghurt
  • 100 g vispgrädde
  • 50 g naturell cashew, grovhackade
  • ev lite limesaft
  • färsk koriander
  • smör att steka i

Tillbehör (valfritt):

  • basmatiris
  • naanbröd eller papadam
  • yoghurt
  • mango chutney

Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i en plastpåse.
Skär kycklingen i bitar och lägg i påsen. Blanda noga så att alla bitar får marinad på sig och låt stå i kylskåp så länge som möjligt (ju fler timmar desto bättre, men inte mer än till nästa dag).
Lägg fram en stund innan så att inte kycklingen är helt kylskåpskall när den ska stekas.

Gör såsen under tiden; finhacka lök och vitlök och stek riktigt mjuka i smör och på medelvärme (de ska inte få färg).

När de är mjuka och lätt genomskinliga blanda i kryddorna och låt alltsammans steka snabbt (var försiktig så att det inte bränns vid). Häll i passerade tomater och buljongtärning och koka upp.

Stavmixa blandningen så att den blir helt slät och häll därefter i yoghurt och vispgrädde. Låt puttra på låg värme 10-15 minuter.

Stek kycklingen under tiden i smör tills den fått fina stekytor runtom. Det gör inget om den inte är helt genomstekt då den ska sjuda i såsen en stund.

Häll nötter och kyckling med steksmör i såsen, blanda runt och låt allt småputtra på låg värme 15 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt.

Smaka av och häll ev i lite limejuice. Strö över färsk koriander och servera tillsammans med valfria tillbehör!

DSC00361DSC00376

2 reaktioner på ”Mmmm… butter chicken…

Lämna en kommentar