Jag vill börja det här inlägget med en uppmuntran till er som läser; vi börjar komma in i kräftskivetider vilket innebär stora mängder räk- och kräftskal. Men snälla stå emot impulsen att slänga de! Ta istället tillvara på skalen och koka en god buljong som bas till soppa eller sås! 😀 Skalen kan man utan problem förvara ett par dagar i kylskåp eller frysa ner och plocka fram när man vill. Det finns så mycket goda smaker i de att det är synd att bara slänga bort!
Och här kommer ett förslag för just det ändamålet; en supergod räksoppa!
ca 4 portioner
Tidsåtgång: ca 1 timme
- 1 kg skal från räkor eller kräftor (eller en blandning av de båda)
- 1 liter vatten
- 500g passerade tomater
- 1 schalottenlök
- 1 stjälk selleri
- 3-4 krondill (man kan använda vanlig dill om man inte har krondill)
- ca 350 g räkor och/ eller kräftor utan skal
- lite citronsaft
- salt 0ch vitpeppar
- en näve babyspenat
- en liten nypa saffran (som pricken över i:t, men det går lika bra utan om man inte tycker om saffran)
- Ev en klick aioli eller crème fraîche och lite bröd
Koka upp vatten och passerade tomater i en stor kastrull. När de börjat koka, sänk värmen och häll i räk- och kräftskalen (vattnet kommer inte riktigt att täcka skalen, men det gör inget).
Låt de sjuda på låg värme 20-25 minuter (det är jätteviktigt att skalen inte kokas i vatten med stora bubblor för det ger dålig smak till buljongen!).
Rör om då och då.
Sila av skalen och ställ buljongen åt sidan.
Hacka schalottenlöken fint och fräs i lite smör i kastrullen tills löken blir mjuk. Häll på buljongen. Skiva sellerin tunt och lägg i tillsammans med krondill, salt, vitpeppar och ev saffran.
Låt småkoka på låg värme ca 15 minuter.
Pressa i lite citronsaft och smaka av. Lägg i babyspenat och räkor precis innan servering. Häll upp i tallrikar och klicka på lite aioli eller crème fraîche.
Serveras rykande varm tillsammans med lite bröd! 🙂