Smarrig räksoppa

IMG_4731

Jag vill börja det här inlägget med en uppmuntran till er som läser; vi börjar komma in i kräftskivetider vilket innebär stora mängder räk- och kräftskal. Men snälla stå emot impulsen att slänga de! Ta istället tillvara på skalen och koka en god buljong som bas till soppa eller sås! 😀 Skalen kan man utan problem förvara ett par dagar i kylskåp eller frysa ner och plocka fram när man vill. Det finns så mycket goda smaker i de att det är synd att bara slänga bort!

Och här kommer ett förslag för just det ändamålet; en supergod räksoppa!

ca 4 portioner

Tidsåtgång: ca 1 timme

  • 1 kg skal från räkor eller kräftor (eller en blandning av de båda)
  • 1 liter vatten
  • 500g passerade tomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 stjälk selleri
  • 3-4 krondill (man kan använda vanlig dill om man inte har krondill)
  • ca 350 g räkor och/ eller kräftor utan skal
  • lite citronsaft
  • salt 0ch vitpeppar
  • en näve babyspenat
  • en liten nypa saffran (som pricken över i:t, men det går lika bra utan om man inte tycker om saffran)
  • Ev en klick aioli eller crème fraîche och lite bröd

Koka upp vatten och passerade tomater i en stor kastrull. När de börjat koka, sänk värmen och häll i räk- och kräftskalen (vattnet kommer inte riktigt att täcka skalen, men det gör inget).
Låt de sjuda på låg värme 20-25 minuter (det är jätteviktigt att skalen inte kokas i vatten med stora bubblor för det ger dålig smak till buljongen!).
Rör om då och då.

Sila av skalen och ställ buljongen åt sidan.

Hacka schalottenlöken fint och fräs i lite smör i kastrullen tills löken blir mjuk. Häll på buljongen. Skiva sellerin tunt och lägg i tillsammans med krondill, salt, vitpeppar och ev saffran.

Låt småkoka på låg värme ca 15 minuter.

Pressa i lite citronsaft och smaka av. Lägg i babyspenat och räkor precis innan servering. Häll upp i tallrikar och klicka på lite aioli eller crème fraîche.

Serveras rykande varm tillsammans med lite bröd! 🙂

IMG_4733

Lämna en kommentar