Majsbrödet kommer ursprungligen från indianerna som ofta använde sig av majs i sin matlagning då grödan var lätt att odla. Från början bakades bröden ofta som små portionsbröd som grillades över öppen eld. Man åt det oftast till soppor och grytor, och enbart vatten, majsmjöl och salt (och förmodligen även fröer och torkade bär för att göra brödet mer näringsrikt) användes i tillverkningen. Men i takt med att tillgången på andra varor blev större började man tillsätta annat exempelvis jäst, socker, melass, mjölk och ägg. Någon gång runt 1850 började man använda vetemjöl och bakpulver för att göra brödet luftigare och med lenare konsistens. Brödet var speciellt populärt under amerikanska inbördeskriget för att det mättade bra och var billigt att framställa.
Variationer förekom beroende på var i landet man bakade det; majsbrödet tenderade att vara sötat med socker, honung eller melass norröver, medan den var osötad men smakförhöjd med exempelvis baconfett söderöver.
Receptet har ständigt utvecklats och brödet hör nu till vanligheterna inom amerikansk matlagning, framför allt i den amerikanska södern. Bröden kommer i många olika utföranden och kan vara stora, små, platta, jästa, sötade, limpor, stekta, friterade, osv.
Många bröd jag har smakat eller bakat efter recept innehåller stora mängder socker vilket personligen inte faller mig på läppen. Dessutom har jag upplevt att många recept ger ett torrt och smuligt bröd. Men här kan jag med stolthet presentera ett smakrikt bröd som är både saftigt och lagom sött! 🙂 Passar perfekt till grytor, soppor, som smörgås, eller bara som det är!
Tidsåtgång: ca 45 minuter
Ugnsvärme: 180 grader, över och undervärme
Gräddningstid: ca 30 minuter
Ugnsform: 25 x 35 cm, smörat och mjölat med bakplåtspapper i botten
- 50 g saltat smör, smält
- 70 g majsmjöl
- 200 g vetemjöl
- 40 g socker
- 1 msk bakpulver
- 1-2 krm salt
- 75 g olja (helst majsolja, men mat, raps, solros eller olivolja går också bra)
- 1 msk (drygt 20 g) honung
- 2 st ägg, lättvispade
- 310 g mjölk
Sikta samman torra ingredienser.
Smält smöret och lös upp honungen i det medan det fortfarande är lite varmt.
Vispa ihop samtliga blöta ingredienser i en skål och häll 2/3 över mjölblandningen. Blanda ihop med slickepott och häll i resterande mjölk och blanda.
Det gör inget om smeten har små klumpar, det viktiga är att de inte är alltför stora och att du inte överarbetar smeten.
Grädda tills brödet är gyllene, ca 30 minuter. Låt svalna några minuter i formen innan den stjälps upp.
Det här skulle jag vilja testa! Har bott i Texas och fick oftamajsbröd till soppa. Är lite nyfiken på vad du använder för majsmjöl.
Solsken
Linda
GillaGilla
Hej Linda! Vad roligt att du vill prova brödet!
Jag använder majsmjöl från Risenta (den i gul förpackning). Tycker att den ger en härligt god majssmak. Lycka till med bakningen!
Hälsningar Sabina
GillaGilla