Lavendelpannacotta med blåbärskompott

IMG_4665

Ni måste tro mig när jag säger att detta är en av de bästa pannacottorna jag någonsin ätit! Lavendel kan ju låta lite för blommigt kanske för de som vanligtvis inte tycker om sådan smak, men den är allt annat än det! Och tillsammans med blåbären bildar de en perfekt harmoni! Supergod dessert, helt enkelt! 😀

5 portioner

Pannacotta:

  • 6 dl grädde
  • 3 st gelatinblad (3 blad om man vill ha den lite krämigare och serverad i glas. Men om man vill ha den fastare för att kunna gjuta den i silikonformar så kommer det att behövas 4 st blad)
  • 1 vaniljstång
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 1/2 tsk torkad lavendel (hela blommor, inte mortlade)

Blåbärskompott:

  • 120 g blåbär
  • 3 tsk strösocker
  • lite rivet skal från citron (ca 1-2 krm)

Lägg gelatinblad i kallt vatten.

Gröp ur vaniljstång och lägg frön och stång i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädde och socker. Koka upp och ta sedan boort från värmen. Lägg i torkad lavendel. Låt alltsammans dra 8-10 minuter. Smaka av. Om du är nöjd med smaken silar du av grädden, annars låter du alltsammans dra några minuter till (tänk på att smaken framhävs något när pannacottan kallnat).

Sila grädden, värm upp på nytt (det ska inte koka!) och rör ner gelatinbladen. Vispa runt tills bladen smält och häll sedan upp i portionsskålar.

Låt stå i kylen minst 3 timmar tills det stelnat.

Gör kompotten under tiden: lägg blåbär och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Lägg i citronskal och låt koka på låg värme tills vattnet avdunstat och blandningen tjocknat något. Rör runt så att det inte fastnar på botten.

Låt kallna och lägg sedan på pannacottan. Servera! 🙂

IMG_4644

Lämna en kommentar