Det här receptet är helt perfekt för alla oss som aldrig kan bestämma sig när det gäller att välja fika; kan ni tänka er något bättre än en hybrid mellan kanelbullar och bärpaj?! Det är ingen myt, den här kanelbullspajen finns på riktigt! 😀
Jag hittade inspiration till pajen på den här hemsidan recept och jag var bara tvungen att baka något med den! Tanken föll direkt på blåbärsfyllning.
Sagt och gjort- här är resultatet! 😀 Det går säkert lika bra att fylla den med vad man nu känner för, och nästa gång komner jag nog att prova fylla den med syrliga äpplen. Eller rabarber. Eller mjölkchoklad… 😉
Mina gräddningstider ger ett lite härligt kladdigt pajskal, så om man vill ha ett helt genomgräddat skal bör man förlänga gräddningstiden något.
ca 10 bitar
Tidsåtgång: 1 1/2 timme
Ugn 170 grader, varmluftsfunktion
Gräddningstid: ca 45 minuter
Kanelbullsdeg:
- 2 förpackningar färdig pajdeg (för pajer på 25 cm i diameter)
- 120 g saltat smör, rumsvarmt
- 200 g brun farinsocker
- 5 tsk kanel
- 1/2 tsk malen kardemumma
Fyllning:
- 750 g blåbär (jag använde frysta och upptinade)
- 1/2 dl mjöl
- 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Garnering:
- färska blåbär
- florsocker
- ev vaniljglass eller vaniljsås
Blanda smöret med kryddorna och brun farinsockret. Se till så att det inte finns några smör-klumpar i smeten.
Vik ut en deg åt gången på silikonmatta eller lätt mjölat bakbord. Kör kaveln över den några gånger så att den rätas ut. Stryk på halva mängden fyllning och rulla ihop till en tajt rulle (det får inte bli ett ”hål” i mitten).
Gör likadant med den andra degen. Skär sedan skivor (knappt 1 cm tjocka) och placera på på botten och sidorna av en pajform. Tryck ihop de lite med fingret så att deg-rundlarna sitter tätt. Var noga så att inte skivorna är tjockare än max 1 cm för då räcker inte degen till, samt att det blir annan gräddningstid!
Täck med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.
Det kan vara lite smör som flyter runt men det gör inget, degen kommer att gräddas senare när bären ligger på.
Tina upp frysta blåbär och häll av vätskan (låt bären stå en stund i en sil för att droppa av ordentligt).
Blanda ner socker, vaniljsocker och vetemjöl och rör runt.
Fördela bären jämt över degen och grädda i mitten av ugnen ytterligare ca 25 minuter.
Titta till pajen så att inte pajkanterna bränns vid. Lägg i så fall på aluminiumfolie.
Servera som den är eller ännu hellre varm med lite vaniljglass!