Favorit-pannkakor!

IMG_3724

De här pannkakorna görs med skrädmjöl och är så goda att man knappt behöver något tillbehör till! Skrädmjölet gör att de får en fyllig och nötig smak som passar bra till både söt och salt fyllning.

Men vad är då skrädmjöl?

För att svara på frågan går vi tillbaka till 1600-talet då invandrande finnar tog med sig mjölsorten till Sverige. De hade problem med att havren som mognade sent på hösten ofta möglade och blev obrukbar. Då kom de på idén att skapa ett mjöl som gjorde att hållbarheten på sädesslaget ökade.

Mjölet framställs genom att havrekärnor rostas i vedeldade ugnar och sedan mals på stenar, och har traditionellt använts främst till värmländska specialiteter såsom nävgröt (som serveras till stekt fläsk och lingonsylt), mårbackakaka och skrädmjölsdrömmar.
Det finns också någon som heter hillon, som är en kombination mellan skrädmjöl och lingon.

Tidsåtgång: 30-40 minuter

ca 20 st pannkakor, 20 cm i diameter

  • 190 g vetemjöl
  • 50 g skrädmjöl
  • 150 g saltat smör, smält och avsvalnat
  • 4 msk socker
  • 1 stor nypa salt
  • 5 dl mjölk
  • 3 stora ägg
  • några droppar olja

Sikta samman de båda mjölsorterna, salt och socker i en stor bunke. Knäck över äggen och vispa lite. Häll över 1/4 av mjölken och vispa till en tjock, slät smet utan klumpar. Vispa i resten av mjölken lite åt gången och häll slutligen i det smälta smöret. Blanda noga.

IMG_3710

Häll i några droppar olja i en stekpanna (jag brukar använda en panna avsedd för just pannkakor som mäter 20 cm i diameter).

Stek första pannkakan i oljan (ca 0,8 dl smet/ pannkaka brukar vara lagom). Resterande pannkakor borde gå att steka utan fett då smeten redan innehåller smör.

Stapla på varandra och servera med sylt, färska bär eller vad du nu är sugen på.
Eller gör som jag och ät de medan du steker nya! 😉

IMG_3763

IMG_3746

IMG_3766

 

Lämna en kommentar