Somrig fisksoppa

IMG_3370

På sommaren vill man oftast ha lite fräschare mat, och då passar en lättare fisksoppa perfekt. Här kommer ett supergott recept som dessutom går snabbt att göra!
Här hemma har soppan blivit något av en favorit som äts året runt. Det enda man ska tänka på är att äta den tillsammans med ett riktigt gott bröd!

Tidsåtgång: 45 minuter

ca 5-6 portioner

  • 700 g fisk, blandat lax och vitfisk
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 stor fänkål (ca 170 g)
  • 200 g frysta ärtor
  • 2 st fiskbuljongtärningar
  • salt, peppar och en nypa socker
  • en nypa torkad dragon
  • färsk dill
  • citronsaft från ca 1/2 st liten citron, eller efter smak
  • 9 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl creme fraiche
  • smör till stekning
  • gärna ett gott bröd till

Hacka lök och vitlök fint, lägg i en stor kastrull och fräs ett par minuter i rikligt med smör. (de ska bli mjuka, inte få färg).

Tärna fänkålen i cm-stora bitar och fräs tillsammans med löken.

Häll över vatten, grädde, vin, en nypa socker, buljongtärningar och dragon och koka på medelvärme 10 minuter eller tills fänkålen mjuknat något. Häll i ärtor.

Dela fisken i bitar. Stäng av spisen men låt kastrullen vara kvar på plattan. Lägg i fisk, klippt dill, crème fraîche och citronsaft. Låt stå på plattan 5-7 minuter och ta sedan bort kastrullen.

Smaka av med salt och peppar och ev mer citronsaft. Dekorera med några klickar crème fraîche.

Serveras rykande varmt tillsammans med ett gott bröd! 🙂

IMG_3373

6 reaktioner på ”Somrig fisksoppa

Lämna en kommentar