Björnbärsglass med mascarpone och rostad vit choklad

IMG_2815

Ni kan sluta leta- här är den; sommarglassen 2016! (även om sommaren inte verkar ha hittat till Sverige än så länge… 😉 ).

Len mascarponeglass med syrliga björnbär och söt rostad vit choklad. Ja, vad mer behöver man?! 😀

  • 300 g mjölk
  • 250 g mascarpone
  • 200 g björnbär
  • 1/2 st vaniljstång
  • 1/2 dl strösocker
  • lite salt
  • 40 g vit choklad
  • några färska björnbär till garnering

Värm ugnen till 200 grader, över och undervärme med grillfunktion. Hyvla chokladen grovt över en plåt med bakplåtspapper. Rosta chokladen gyllenbrun i mitten av ugnen, ca 60 sekunder. Ha koll på plåten hela tiden, chokladen bränns vid jättefort!
Ta ut plåten och låt svalna.

IMG_2793

Dela 1/2 vaniljstång på mitten och gröp ur kärnorna. Lägg stång och kärnor i en tjockbottnad kastrull tillsammans med mjölk, socker och en nypa salt. Koka upp och ta sedan bort från värmen.
Låt alltsammans dra 10-15 minuter och plocka sedan upp stången. Låt kallna helt och vispa sedan i mascarponen lite i taget tills allt är i och blandningen är utan klumpar.

Kör smeten i glassmaskin tills det är fruset men inte helt hårt (tänk på att du ska kunna blanda i björnbär och choklad).

Under tiden som glassen körs i maskin värmer du upp björnbären i kastrull (om du använt frysta bär ska dessa bli helt upptinade). Stavmixa alltsammans noga så att inga större bitar finns kvar. Sila genom finmaskig sil för att få bort kärnorna. 

Blanda samman björnbär, choklad och glass. Lägg i en burk med lock och ställ i frysen minst några timmar innan servering!

IMG_2806

 

 

 

 

Lämna en kommentar