Krämig sparrissoppa

IMG_2775

Soppor är jättebra mat! De är oftast väldigt goda, går snabbt att tillaga, är nyttiga och man kan variera de i oändlighet.
En av mina favoritsoppor är den gjord på svensk grön sparris. Resultatet blir en söt, krämig och mättande soppa på mindre än 1 timme. Perfekt!

Tidsåtgång: ca 45-60 minuter

Middag för 2 personer, eller 4 st förrätter

  • 450 g grön sparris
  • 3 st schalottenlökar
  • 50 g fänkål
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • salt och vitpeppar
  • smör och lite olja till stekning

Finhacka lök och strimla fänkål tunt. Stek i kastrull på medelvärme tills grönsakerna blivit mjuka och löken lite genomskinlig (de ska inte få färg).

Skär av de hårda ändarna på sparrisen. Skär resten i cm-stora bitar men spara några sparristoppar till garnering.

Lägg sparrisen i kastrullen över lök och fänkål och hetta upp lite. Slå på vinet och låt puttra upp.

Häll över mjölk och vispgrädde och smula över buljongtärningen. Koka sedan på medelhög värme ca 15-20 minuter tills soppan tjocknat något och sparrisen blivit helt mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Medan soppan kokar steker du topparna snabbt i stekpanna med lite smör. Stek de inte för länge så att de förlorar sin krispighet. Lägg åt sidan.

Stavmixa soppan noggrant så att inga större bitar finns kvar, samt att den ska bli lite luftig. Sila sedan genom finmaskig sil så att soppan blir len och utan hårda sparrisfibrer. Smaka av med salt och peppar igen.

Häll upp i skålar och garnerna med sparristoppar och ev lite crème fraîche.
Serveras tillsammans med gott bröd!

IMG_2771IMG_2781

Lämna en kommentar