Norska Lefse

IMG_1935

Den här spännande blandningen mellan tunnbröd och pannkaka äts flitigt i Norge året runt, men den är även en traditionell rätt till midsommar.

Namnet, liksom utseendet, kan variera kraftigt; de kan bl.a heta lopse, lefse, lefsa, lumpe, kline, klinga, samt vara tjocka, tunna, krispiga, mjuka, med eller utan potatis, med eller utan socker osv. Vissa används som korvbröd medan andra äts som kaka till kaffet. Vissa är kryddade med anisfrön andra inte. Den enda regeln är att den ska vara platt och rund. Traditionellt gräddas bröden på stekbord men det går bra att köra de i ugn eller steka i stekpanna också.

De allra första lefse innehöll enbart mjöl och ingen potatis. Kvinnorna brukade baka många bröd så att familjerna kunde leva på bröden under hela vintern. Lefsen stektes så att de blev hårda som kex, och sen när det var dags att äta de brukade man lägga de i vatten och sen förvara de mellan fuktade handdukar tills de mjuknade. Sedan åt man de med smör och socker, precis som man gör än idag.
När sedan potatisen introducerades i Europa började man baka lefse med potatis.

I mitten på 1800-talet drabbades Norges befolkning av svält. Många norskar emigrerade då till USA och tog med sig lefse-traditionen dit (inklusive de speciella långa kavlarna och pinnarna man använder till att kavla ut och sedan rulla upp degen på). Denna tradition är bevarad än idag hos norskättade amerikanska familjer.
Fargo, North Dakota, firas Lutfisk- och Lefsefestivalen varje år i Augusti. I Minnesota, hålls varje år i november en Lefse fest där man korar Lefse-mästaren, samt en lefsedag ett par veckor senare.

Lefse är relativt lätt att göra och en rolig omväxling till de vanliga pannkakorna. De passar bra till både sött och salt (även om jag föredrar de till kallrökt lax, ost eller skinka).

Tidsåtgång: ca 1 1/2-2 timmar

Det blir ca 25 st

  • 1 kg skalad, fast potatis
  • 120 g saltat smör, smält och avsvalnat
  • 1,2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 tsk salt
  • 400 g mjöl
  • mycket (!) mjöl till utbakning

Koka potatisen mjuk. Låt svalna i rumstemperatur och sedan kallna helt i kylskåp.

Pressa den kalla potatisen (eller riv den grovt på rivjärn). Det är jätteviktigt att det inte är några större bitar i, så var noga!

Blanda i smör, salt och vispgrädde i potatisen. Tillsätt sedan mjölet och knåda tills det blir en smidig, mjuk deg (den får inte vara kladdig).

IMG_1919

Dela upp degen i ca 25 st lika stora bollar (50 g deg/ boll blir en bra storlek till en panna på 28 cm).

Omge bollen med mycket (!) mjöl, både över och under samt mjöla in kaveln. (Men var noga med att mjölet inte blandas in i degen så att den blir torr och hård. Mjölet skall bara vara på utsidan så att inte degen fastnar på kaveln eller bakbordet).

IMG_1929

Kavla så tunt som möjligt, degen blir nästan genomskinlig (se bild nedan).

IMG_1927

IMG_1925

Rulla upp degen på kaveln och lägg i torr stekpanna.
Stek på medelhög värme 1-2 minuter på varje sida, tills det blir bruna prickar på ytan. Skaka ur mjölet som fastnar i pannan lite då och då.

Serveras tillsammans med jordnötssmör, kanel, smör och socker, ost och skinka, sylt, lax eller annan fisk, färskost eller annat som du är sugen på!

Här nedan ser ni rullar med kallrökt lax och röra på Philadelphiaost, crème fraîche, gräslök, dill, citronsaft, salt och peppar. Supergott! 🙂

IMG_1948

IMG_1945

IMG_1938

IMG_1948

IMG_1941

IMG_1936

IMG_1939

Lämna en kommentar