Brasiliansk Canjica

IMG_1671

Den här majsgröten har sina rötter i Afrikanska slav- och Afro-Brasilianska samhällen på 1600-talet. Rätten äts traditionellt i samband med Festa Junina. Detta är Brasiliens motsvarighet till midsommar; en dag som sammanföll dels med årets majsskörd, men även med firandet av Johannes Döparen, Sankt Peter och Sankt Antonius (en kristen sed som kom till Brasilien genom Portugisiska upptäcktsresande på 1500-talet).

Canjica äts främst i södra delarna av landet och görs egentligen på söta, hela, vita majsgryn. Men då dessa kan vara svåra att få tag på i Sverige har jag istället försökt skapa en försvenskad variant gjord på vanlig polenta. 🙂

Hoppas att ni tycker om det! 🙂

Tidsåtgång: 45-60 minuter

Till ca 8-10 personer

  • 200 g polenta
  • ca 1,5 liter mjölk
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 burk (ca 400 g) kondenserad mjölk
  • 75 g jordnötter, naturella
  • salt
  • kanel

Rosta jordnötterna i torr panna. Låt svalna.

Koka polenta med kokosmjölken och halva komjölken på medelvärme och under ständig vispning med ballongvisp. Ha i mer mjölk allteftersom gröten tjocknar.

När gröten kokat ca 25-30 minuter och grynen är mjuka, häll i den kondenserade mjölken och en nypa salt. Vispa hela tiden.

Ta bort från värmen. Kör jordnötterna i matberedare tills de är fint krossade. Rör ner i gröten. Smaka av med salt. Häll ev i mer mjölk om det skulle behövas.

Garnera generöst med kanel.

Canjica kan ätas kall eller varm!

IMG_1669

 

Lämna en kommentar