Isländsk Mondlukaka

IMG_0130

Här har vi en tårta som heter duga! Lättbakad, smakfull och som försvinner ner i magarna så fort att man knappt hinner se den! Populär som fika hos den isländska befolkningen.

Smarriga mandelbottnar och härlig jordgubbssylt. Inte mycket som kan gå fel, eller hur? 😉

Tidsåtgång: 1- 1,5 timmar. Varav gräddningstid 20-25 minuter.
Ugn: 160 grader, varmluftsfunktion
Man behöver 3 st formar, 20 cm diameter, eller så kan man använda samma form i omgångar.

Bottnar:

  • 230 g smör, rumsvarm
  • 230 g strösocker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 120 g mandelmjöl
  • 140 g vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4 stora ägg, separerade, gulor och vitor för sig

Fyllning och dekorering: 

  • 2-3 dl jordgubbssylt
  • 300 g (3 dl) vispgrädde till dekorering
  • socker efter smak (2-3 msk)

Smörj och mjöla tre formar. Klipp ut rundlar av bakplåtspapper och lägg i botten på formarna.

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt socker och vaniljsocker lite i taget och vispa tills det blir vitt.
Tillsätt en äggula i taget under vispning tills alla är väl blandade.

Rör ner mandelmjölet med slickepott.

Sikta samman vetemjöl, salt och bakpulver. Rör ner i blandningen.
Blanda väl så att det inte blir klumpar.

Vispa äggvitor hårda och vänd ner de i smeten. Blanda väl.

Fördela smeten lika i formarna och jämna med slickepott (blandningen är fast i konsistensen). Bottnarna blir rätt så kompakta när de är färdiggräddade.

mon1

mon2

mon3

Grädda plåtarna samtidigt, ca 20-25 min, eller tills de har fått fin gyllenbrun färg. Prova med sticka.
Låt svalna några minuter i formarna, ta sedan ur de och låt kallna på galler.

Vispa grädde och 2-3 msk socker till fast konsistens.

Fördela jordgubbssylten lika på de tre bottnarna. Spritsa kanten med grädden. Klart!

Låt stå några timmar innan servering så att den får safta till sig.
Den kan med fördel bakas dagen innan, men vänta då med att dekorera med grädden tills strax innan servering.

IMG_0127

IMG_0132

IMG_0133

 

Lämna en kommentar