Sydafrikansk Melktert

melktert

Den här mjölkpajen är lite av en nationalklenod i Sydafrika, både älskad och hyllad av lokalbefolkningen. Den är krämig och lätt, vilket gör den till en perfekt sommardessert.

Efterrätten har sina rötter i Holland, eller närmare bestämt i den Holländska versionen av cheesecake; ”Mattentaart”.
Holländska bosättare (i synnerhet mjölkbönder) tog med sig receptet till Sydafrika på 1600-talet, som sedan utvecklades och gav upphov till nuvarande ”Melktert”.

Originalreceptet består av ett mördegs-skal som sedan fylls med en krämig mjölkblandning. Nyare varianter har dock dykt upp, då man ersatt mördegen mot smördeg, och i ännu modernare varianter är skalet bortplockat helt och hållet och istället gräddas bara mjölkblandningen.
Här har jag valt att prova varianten utan skal. Men jag är nyfiken av mig och kommer förmodligen inte kunna motstå att prova originalreceptet också…

Tidsåtgång: 1 timme 20 minuter
Ugn: 190 grader, som efter 25 minuter sänks till 160 grader.
Ugnssäker pajform som mäter 26 cm i diameter.

  • 125 g vetemjöl
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 220 g strösocker + 15 g strösocker
  • 1 1/2 tsk kanel
  • 50 g smör, smält och avsvalnat
  • 950 g (9 dl) mjölk 3,5 %
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1/3 tsk salt
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor

Sätt ugnen på 190 grader. Smörj en pajform med smör och ställ åt sidan.

Blanda 15 g socker med 1 1/2 tsk kanel. Ställ kanelsockret åt sidan.

Sikta samman vetemjöl och majsstärkelse. Upprepa sex gånger.
Sikta samman en sjunde gång, nu tillsammans med salt och bakpulver.

Vispa äggulor, socker och smör till en slät och seg smet (det tar några minuter).
Häll långsamt över mjölk och vaniljextrakt under vispning tills allt är blandat och klumpfritt.

Häll över en del (ca 1/4) av mjölkblandningen i en separat skål och häll över mjölblandningen. Vispa ihop till en slät och klumpfri smet (som påminner om pannkakssmet). Häll denna sedan försiktigt och under vispning över resterande mjölkblandning.

Vispa äggvitor hårda. Vänd ner de i blandningen. (Äggvitorna kommer inte att blandas med resterande helt och hållet, en del kommer att flyta uppe på smeten).

Häll allt i pajformen och fördela kanelsockret över.

Grädda i mitten av ugnen 25 minuter på 190 grader och sedan ytterligare 30-35 minuter på 160 grader, tills pajen är fast men inte jättehård.

Serveras kall eller varm. Gärna med färska bär.

4 reaktioner på ”Sydafrikansk Melktert

Lämna en kommentar