Hawaiianskt ananasbröd

ananasbröd1

Nu har jag äntligen provbakat det här fantastiskt goda brödet. Jag har varit sugen på det ett tag men inte fått tummen ur- förrän nu! Och den har snabbt blivit en favorit här hemma.

Om det finns något som heter dessertbröd, så platsar denna perfekt i den kategorin. Det är ett sött och fruktigt bröd med svag ton av vanilj.
Degen är väldigt lös, men brödet blir saftigt och fluffigt.

Det här brödet har sitt ursprung i det portugisiska söta brödet som från början bakades runt påsk. Portugisiska odlare hade med sig receptet när de först flyttade till öarna på Hawaii.
På 1950-talet öppnade Robert Taira ”Robert’s bakery” på Hilo, Hawaii. De tillsatte ananasjuice vilket blev en succé. Brödet bakas och säljs nu världen över under namnet King’s Hawaiian rolls, men har tyvärr inte kommit till Sverige än (så vitt jag vet). Men som tur är kan man baka det själv!

Följande recept är till ett jättestort, eller två normalstora bröd.

Tidsåtgång: ca 3-3,5 timmar (Varav jästiden är  1 timme x 2)
Ugn: 180 grader, över och undervärme. Gräddas ca 60-70 min.

  • 930 g vetemjöl special
  • 3 st stora ägg (ca 160g)
  • 500 g ananasjuice (ej koncentrat)
  • 130 g socker
  • 1/2 tsk ingefära, pulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 25 g färsk jäst för söta degar
  • 130 g saltat smör, smält och avsvalnat
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 st ägg till pensling

Smörj och mjöla en stor ugnsform (ca 25 x 30 cm).

Vispa ägg, honung, socker, vaniljsocker, ingefära och salt tills det blir lite fluffigt. Häll i smöret och blanda.

Värm ananasjuicen i kastrull på spisen tills det blir fingervarmt (ca 33-35 grader). Smula i jästen och lös upp.

Mät upp vetemjöl i en stor bunke och slå över äggblandningen samt ananasjuicen med upplöst jäst. Blanda och knåda med degkrok tills det blir en lös och smidig smet (ca 5-8 min).

ananasbröd2

Låt jäsa i bunken på varmt ställe under bakduk 60 min.

ananasbröd3

Ta sedan degen ur bunken på mjölat bakbord och knåda 10-15 ggr. Degen är mycket lös och klibbig i det här stadiet. Men det är ingen fara, det blir bra i slutändan.

Lägg degen i den förberedda formen, jämna till ytan med fuktad hand och pensla med ägg. Låt jäsa 60 min på varmt ställe under bakduk.

ananasbröd4

ananasbröd5

Grädda i mitten av ugnen ca 60-70 min. Kontrollera med sticka och/ eller termometer (innertemperaturen ska vara ca 93-94 grader). Låt svalna i formen tills den är fast. Flytta därefter brödet och låt kallna på galler. (Om man låter den vara kvar i formen riskerar man att den blir blöt och soggig i botten). Förvara i försluten påse då brödet lätt blir torrt.

Tänk på:

Brödet växer jättemycket, både vid jäsningarna och sedan även i ugnen. Så lägg inte degen i en för liten ugnsform för annars riskerar den att krypa ut under tiden den gräddas.

Ha koll på färgen! Brödet kan snabbt få mycket färg, lägg på en bit aluminiumfolie om du misstänker att ytan hinner brännas vid innan brödet är färdigt inuti.

ananasbröd6

2 reaktioner på ”Hawaiianskt ananasbröd

Lämna en kommentar